dimecres, 6 de febrer del 2008

PGP (Privacitat en la transmissió de dades)

PGP (Pretty Good Privacy) és un programa per encriptar els nostres correus electrònics.Quan enviem un e-mail la informació es transmet en text clar i viatja per moltes xarxes abans no arriba al destí.Aquest correu és vulnerable, susceptible de ser interceptat per terceres persones amb prous coneixements informàtics com per, mitjançant les eines adecuades, puguin arribar a llegir el contingut del nostre correu.PGP s'encarrega d'evitar això encriptan la informació que viatja a través de la xarxa.Utilitza el métode d'encriptació de clau pública (ja explicat en anteriors posts) per xifrar i desxifrar la informació. És a dir, genera una clau pública i una clau privada.A més, el PGP ens permet verificar que el remitent del missatge és realment qui diu que és.
Passos a seguir per la instal.lació i configuració del programa:
El primer que hem de fer és anar a l'adreça web www.pgpi.com i descarregar l'aplicació.
Un cop la tinguem en el nostre ordinador, l'executem i seguim els passos d'una instal.lació normal i corrent.
El següent pas: Generar el parell de claus, una de privada que només nosaltres coneixarem i que utilitzarem per desxifrar el missatge, i una de pública que utilitzarem per xifrar la informació que volem enviar als nostres destinataris:
- Obrim el gestor de claus fent clic sobre l'icona de la barra d'eines situat a la part inferior dreta de la nostra pantalla(icona del pgp).
- S'obre la finestra de PGPkeys enumerant les claus que tenim en el nostre sistema.Obviament la llista ha de ser buida.
- En la barra de menús de PGPkeys, clica en l'icona de l'esquerra Keypair.Això llançara l'aplicació d'ajuda per a la creació de claus.

- A continuació se'ns demana que introduïm el nostre nom i una adreça de correu electrònic.Podem posar el que vulguem.
- Ara ens demanarà que seleccionem el tipus de clau.Seleccionem la que ve per defecte (Diffie-Hellman/DSS) i pitjem següent.
- També ens demanarà el tamany de les noves claus.Escollim la que hi ha per defecte, és a dir, 2048 bits.
- A continuació, ens preguntarà per la data d'expiració de la clau.Seleccionarem la que hi ha per defecte.La clau mai expira.
- Ara hem d'introduir el password o contrassenya. Aquesta clau ens la demanarà cada vegada que vulguem xifrar o encriptar un missatge.El password ha de tenir un mínim de 8 caràcters que poden ser números o lletras, majúscules o minúscules.A més diversitat més forta és la clau.

- Tornar a introduir la contrassenya en l'apartat de confirmació.
- Si ho hem fet tot bé es crearan el nostre parell de claus.
- Per acabar, l'aplicació ens demanarà si volem enviar la nostra clau pública a un servidor on altres persones puguin veure-la i utilitzar-la quan vulguin xifrar missatges per enviar-nos.
En aquest moment ja estem en disposició de transmetre informació de manera privada i segura.

Continuarà ...