dijous, 14 de febrer del 2008

Unitats d'informació

La unitat mínima d'informació en informàtica és el bit (en anglès BInary digiT). El bit pot tenir només dos valors, 1 o 0, encés o apagat, vertader o fals.
Després del bit trobem el Byte, també anomenat octet que no és res més que un conjunt de 8 bits.
Amb un byte podem representar una lletra.Per mesurar quantitats d'informació més grans multipliquem el byte per 1024 convertint-lo així en Kilobyte,és a dir, 1024 bytes i així succesivament:

1 Byte = 8 Bits
1 Kilobyte = 1024 Bytes
1 Megabyte = 1024 KBytes
1 Gigabyte = 1024 MBytes

Avui en dia, en els ordinadors personals, les capacitats de les memòries RAM i dels discs durs es mesuren en Gigabytes (2 GB de RAM, 400 GB de capacitat del disc dur, USB portables de 1, 2 o 4 Gigabytes). Pocs són els ordinadors que utilitzant Terabytes per medir la seva capacitat.El Terabyte és el següent esglaó després del Gigabyte en l'escala de mesura de dades i equival a 1024 Gigabytes. Estem parlant de xifres altíssimes, de capacitats d'enmagatzament molt grans.De fet, la paraula Tera proveé del grec i significa 'monstre'.Doncs no s'acaba aquí, l'escala continua.Després del Terabyte apareix el Petabyte que equival a 1024 Terabytes.Peta també proveé del grec i significa 'cinc' doncs equival a 10 elevat a 15.Però l'escala d'unitats d'informació tampoc s'acaba aquí.A continuació us deixo una taula on podeu veure totes aquestes equivalències.